Teatrul de Păpuși din Baia Mare a fost gazda concertului caritabil și de conștientizare a autismului „Am un prieten autist”. Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Autism ”Magia Unicornilor”, în sprijinul celor peste 40 de copii neuro-diverși pe care-i ocrotește.
Aflat la prima ediție, evenimentul a adus în prim-planul publicului un clip video cu și despre copiii autiști pe care-i protejează organizatorii. ”Filmul educațional a demonstrat pentru a câta oară că autismul nu este o dizabilitate, ci o nouă abilitate, o nouă manieră de a primi și de a înțelege lumea înconjurătoare”, menționează organizatorii.
„În lipsa informațiilor, există foarte multă prejudecată. Am încercat să aducem informație, astfel încât copiii autiști și tinerii autiști să fie mult mai ușor acceptați și integrați în tot ce înseamnă instituții de învățământ, colectivități, comunități. Și ne-am expus copiii prin acest videoclip educațional, conștienți de faptul că ei pot cel mai bine demonstra că autismul nu este o boală, că nu e contagios, că nu e mortal și nu se ia. E doar o construcție diferită a creierului”, a declarat Răzvan Dan Dragu – președinte Asociația pentru Autism ”Magia Unicornilor”.
Artiștii Florin Ștefan, Petru Damșa, Blues Lovers și copiii de la Grup Lira Maramureș și BiAcademy Music School au urcat pe scena Teatrului de Păpuși.
„M-am bucurat enorm că prin muzica noastră am putut ajuta copiii autiști să se apropie mai mult de ceea ce considerăm noi, neuro-tipicii, a fi normal în societate”, a punctat Florin Ștefan. „Orice ieșire pe scenă este binevenită, mai ales pentru asemenea cauze. Întotdeauna vom răspunde cu plăcere la astfel de solicitări”, a spus profesorul Petru Damșa. „Sunt foarte bucuroasă pentru această invitație la un concert caritabil și pentru conștientizarea autismului în România. Este un subiect foarte delicat, de aceea am cântat cu drag și cu dragoste la acest eveniment”, a mărturisit Monica Duma – solist Blues Lovers.
„Este primul concert caritabil pe care l-am organizat. De aceea am avut emoții că nu vom reuși să transmitem clar și cuprinzător mesajul pe care ni l-am propus. Dar ne-am înșelat. Băimărenii sunt însetați de cultură, de muzică și de căldură sufletească și ne bucurăm nespus că am putut oferi un asemenea eveniment orașului nostru”, a declarat Doina Ferenț – membru Asociația pentru Autism ”Magia Unicornilor”.
Pentru cei peste 40 de copii din asociație, mulți dintre care nu-și permit terapiile zilnice, publicul prezent în sală a donat echivalentul a 100 de ore de terapie, după cum informează organizatorii.
Sursă: Asociația pentru Autism ”Magia Unicornilor” (credit foto: Paul Cătunescu)
CITEȘTE ȘI:
Cursă cu obstacole și… obiceiuri tradiționale maramureșene în Breb