Executivul a aprobat un act normativ care reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină, de către toți profesioniștii din domeniul sănătății.

Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, anunță Ministerul Sănătății. Actul normativ reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină, de către toți profesioniștii din domeniul sănătății.

Serviciile care pot fi furnizate și prin telemedicină sunt:
a) teleconsultația;
b) teleexpertiza;
c) teleasistenţa;
d) teleradiologia;
e) telepatologia;
f) telemonitorizarea.

Beneficiarii telemedicinei pot avea acces mai rapid la actul medical. ”Totodată, serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare, pot optimiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității, ceea ce duce, în final, atât la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cât şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din România”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

De asemenea, telemedicina poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarce se pot limita deplasările şi interacţiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienților la asistența medicală necesară.

În termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:
a) specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;
b) condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;
c) responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina și a verificării respectării ei;
d) modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.

Sursă informații: Ministerul Sănătății

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.