Dr. Dacian Juca, medic specialist medicină de urgență, angajat în Unitatea de Primiri-Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”, este cel care – de mai bine de două săptămâni – instruiește zilnic colegii de pe secțiile instituției medicale cu privire la modul în care se îmbracă și se dezbracă în mod corect echipamentul de protecție împotriva răspândirii infectărilor cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Dr. Dacian Juca a explicat că toate secțiile au fost anunțate din timp cu privire la prezentarea acestui ghid practic de îmbrăcare / dezbrăcare a echipamentului de protecție, element esențial în lupta cu COVID-19. La aceste prezentări au participat, de regulă, doi medici, doi asistenți, dar și personal auxiliar, iar instruirile au avut loc în holul Spitalului Județean de Urgență, pentru a fi păstrată și limita de distanțare socială impusă prin măsurile luate la nivel național.

”O prezentare a durat, în medie, între 40 și 60 de minute, fiecare instruire având două părți distincte foarte importante. Prima este partea de echipare a costumului, iar cea de-a doua face referire la dezechipare, pentru că aici apar cele mai multe probleme. La fiecare prezentare am subliniat că ambele etape, atât cea de îmbrăcare a costumului de protecție, cât și dezbrăcarea acestuia trebuie să fie realizate în prezența unui alt coleg. Dacă echiparea nu este atât de dificilă, în 9 din 10 cazuri, dezechiparea fără ajutor duce imediat la contaminare”, a declarat dr. Dacian Juca, medic specialist UPU-SMURD.

Echipamentul trebuie să asigure maximum de confort, deoarece odată îmbrăcat, informează medicul specialist UPU-SMURD, acesta nu mai poate fi ajustat: ”În momentul echipării, cel care va intra la un pacient suspect sau cofirmat COVID-19 va avea în vedere dubla protecție a feței care înseamnă: mască, ochelari, bonetă, capelina de la costumul de protecție și în față se pune viziera pentru a preveni contaminarea cu particule de la pacient. Totodată, este necesară dubla protecție a mâinii, care înseamnă, de asemenea, două perechi de mănuși. Echiparea se face în mediu curat, neexistând pași standard în acest sens. (…) Echiparea se face în prezența unei persoane care nu doar își ajută colegul să se îmbrace, dar poate să și verifice ca, în timpul echipării, echipamentul să nu fi suferit leziuni”.

Dr. Dacian Juca a declarat că foarte importană este dezechiparea care, spre deosebire de echipare, are pași standard și se realizează extrem de atent și fără grabă: ”Persoana care trebuie dezechipată stă nemișcată, în timp ce colegul va începe dezechiparea, de sus în jos, având în vedere punctele vitale, respectiv capul și mâinile. Nu vorbim despre un procedeu de viteză, ci se face câte o mișcare pe rând, calculată, fără a brusca materialul care se poate rupe și poate împrăștia stropi. Cel care efectuează efectiv dezbrăcarea va avea la rândul său un echipament standard de protecție compus din bonetă, ochelari și mască, două perechi de mănuși și botoșei de unică folosință, iar în cazuri opționale poate folosi viziera”.

”Dacă toți pașii sunt respectați în mod corect, nimeni nu va fi infectat și nici nu există riscul de a contamina alți colegi sau alte spații”, a concluzionat dr. Dacian Juca.

Sursă informații și foto: Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.