Centrul Cultural Clujean anunță că, prin proiectul european Art & Well-being, organizează în această toamnă o versiune pilot a prescripțiilor culturale, sub forma unor ateliere creative adresate persoanelor cu simptome de burnout.

”Prescripțiile culturale sunt un model de intervenție bazat pe tehnici din domeniul artei prin care persoanele care se confruntă cu diferite afecțiuni sunt sprijinite să înțeleagă și să-și gestioneze stările”, informează reprezentanții Centrului Cultural Clujean. Aceștia menționează că diferite modele de prescripții culturale au fost testate cu succes în Marea Britanie și țările nordice.

Atelierele creative constau în exerciții bazate pe diferite tehnici artistice. Acestea contribuie la dezvoltarea imaginației și a inteligenței emoționale, stimulează abilitatea de exprimare, reduc anxietatea și cultivă stima de sine, cu scopul final de a ajuta participanții să-și gestioneze stările de burnout.

”Designul atelierelor creative care constituie prescripțiile culturale a fost realizat de o echipă de experți și cercetători în domeniul artei și al sănătății, pe baza rezultatelor studiilor de specialitate. Atelierele vor fi facilitate de artiști din echipa Create.Act.Enjoy, asociație cunoscută pentru programul de Terapie prin artă, desfășurat în spitale și alte instituții din țară”, informează Centrul Cultural Clujean.

Persoanele care se înregistrează și sunt acceptate la atelierele creative pentru gestionarea burnout-ului vor participa la șapte sesiuni care le vor permite nu numai să vorbească despre burnout și să comunice cu ceilalți despre cum se simt, dar și să-și însușească diverse instrumente creative din domeniile teatru, improvizație, film, fotografie sau muzică pentru a-și cultiva starea de bine.

Sesiunile vor avea loc în perioada 5 octombrie – 16 noiembrie și vor fi oferite în limba română. Participarea este gratuită, iar cei 12 participanți care vor fi selectați sunt invitați să facă parte din cercetările efectuate în cadrul acestui proiect pilot.

Programul este adresat persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Termen limită de înscriere: 1 octombrie.

Prescripțiile culturale sunt implementate de Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului Spațiu Interior, prin Art & Well-being, o inițiativă care explorează relația dintre participarea culturală și sănătatea fizică, emoțională și mentală. Proiectul Art & Well-being este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Centrul Cultural Clujean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.