Că lumea este într-o continuă evoluție este un fapt îmbucurător și mă declar admiratorul celor ce reușesc să pună rotițe mai mici sau mai mari întregului sistem funcțional al lumii.

Ce nu-mi place, însă, este faptul că deși operăm la distanță, deși vedem că Tesla a revoluționat sistemul energetic și curentul alternativ în urmă cu aproape un secol, deși Armstrong a pășit pe Lună în urmă cu mai bine de 50 de ani, tinerii din ziua de astăzi nu știu ce-s acelea izmene!

O vizită într-un magazin de obiecte vestimentare avea să-mi bulverseze întreaga zi mohorâtă. Priveam raftul cu blugi, când ușa magazinului s-a deschis încet. Un bătrânel cu spatele ușor încovoiat, purtând pe umeri o desagă specifică zonei noastre, din pragul ușii, dorind parcă a nu-i deranja pe cei aflați înăuntru, o întrebă pe vânzătoarea rubensiană ce rezema plictisită masa pe care se afla casa de marcat:

– Bună zua, domnișorucă, iertați-mă că vă tulbur liniștea, dar izmene aveți?

Fata, privindu-l cu o mină perfect acrită, îi răspunde:

– N-avem, bade! Sau nu știu dacă avem. Ce-s acelea?

– Îs de-acelea ce le poartă bărbații când îi frig afară. Se poartă pe sub ciucuri.

– Habar n-am ce sunt. Vedeți dacă nu au vizavi.

Eu, atent la conversație, încerc să intervin în ajutorul bătrânelului și-i zic vânzătoarei:

– Domnul ar dori indispensabili.

Privirea ei pierdută mi-a întărit convingerea că nici izmenele și nici indispensabilii nu fac parte din vocabularul său curent. Apoi, aducându-mi aminte de o definiție dată acestui obiect vestimentar de către un bun prieten, continui:

– Domnișoară, izmenele sau indispensabilii sunt același lucru. Ele acoperă zona coxofemurală și gambele, au o deschizătură verticală în zona șlițului – ca facilitate – și, din câte țin minte, li se mai spune și țiţonădragi.

Cu ochii  măriți, cu mâinile pe după tejghea ridică un telefon mobil, butonează rapid și, exaltată că poate veni în ajutorul bătrânului, zice:

– Gata, am găsit pe Google. Acuma știu, doriți pantaloni termici pentru bărbați. Vreți să fie din bumbac sau din microfibră, poliester?

Bătrânelul lăsase desaga jos, stătea cu o mână-n șold și cu cealaltă își ștergea transpirația de pe frunte. Cu glas domol, șopti:

– Bată-le Dumnezo de izmene, că mult o evoluat!

Am ieșit zâmbind. Pe drum mi-l imaginam pe bătrânel purtând o pereche de pantaloni termici, iar în loc de opinci, încălțări de tip loaferi. Complicată și îmbârligată evoluția izmenelor…

Dorin Ioan Coste – de Ciolt

Sursa foto: Pixabay

CITEȘTE ȘI: Fără ranchiună, doar cu puțintică uimire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.