E 2033, lucrez la unul din cele 20 de radiouri din Baia Mare. Îmi scriu textele și îl las pe roboțel să-și facă treaba la microfon.

Zic unii că peste zece ani așa va fi munca la radio. Scrii textul, îl dai unui DJ robot și pleci acasă. Testele unui astfel de scenariu se fac în ziua de azi, și am avut ocazia să mă frig la corzile vocale cu mâna mea. Mi-am făcut abonament la un serviciu text-to-speech augmentat cu inteligență artificială și așa am la dispoziție câteva voci care să vorbească în locul meu, cu condiția să le scriu eu textul. Mai mult, sunt în stare să îmi cloneze vocea cu ușurință. Alții i-au învățat pe roboței să-și facă chiar ei textele (vezi aici). Câteva din primele rezultate în emisiunea mea sunt cu Antoni, pe care l-am rugat să vorbească în italiană, și cu o roboțică fără nume încă, pe care am rugat-o să-și declare dragostea față de trupa Lonely Robot. Îi puteți auzi aici.

Acum 30 de ani, în primăvara 1993, apărea primul radio particular în Baia Mare, Cinemar. Venisem în iulie de la facultate și pentru prima dată am auzit voci locale la radio: Liviu (Vidu) Darolți, Corina Treitl, Corina Baciu, Victor Mușețeanu, Ciprian Mateian, Puiu Mastan. În vara aceea de grație, lumea asculta radioul local ore întregi în fiecare zi. Chestiunea a atins apogeul cu Radio Galaxia din vara lui 1995 încolo. Rezultatul? Până prin 1999 băimărenii ascultau fidel radiourile locale.

Prin 2000, ideea de a avea oameni în carne și oase făcând radio începuse să dispară. Nu era “business bun” să plătești un om la microfon. Exista automatizare, chiar înainte de internet. Cu cât mai repede s-a putut scăpa de oameni la microfon, cu atât s-a scăpat. Azi, radiourile locale funcționează pe sistemul “pun emisia de la București și am un DJ local două-trei ore”. Mâine, nici măcar acel DJ local nu mai are loc, fiindcă se pot scrie de acasă câteva texte, iar un DJ robot mi le pune pe voce.

Și asta până când proprietarii de radiouri vor înțelege că ele nu sunt o afacere, nu sunt tonomate muzicale, ci sunt servicii ale comunității în care se găsesc. Atunci va fi loc din nou la radio de DJ-ul cu voce în carne și oase, nu sârmulițe și diode.

George Moțoc

Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.

Îl găsiți pe georgemotoc.com.

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Turist la Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.