Rock din capul lui Moțoc | Victoria

Regina Victoria în 1838, la un an după încoronare (sursa: rct.uk)

Nu, nu victoria socialismului multilateral dezvoltat. Ci Victoria – mama Canadei, bunica reginei României.

În fiecare an, spre sfârșit de mai, canadienii primesc o zi de luni liberă. Cunoscută, colocvial, ca “May two-four” (aluzie la lăzile cu 24 de beri care însoțesc mini-vacanța), e aniversarea zilei de naștere a reginei Victoria, 24 mai 1819. Avea să urce pe tron la câteva zile după ce a împlinit 18 ani și să-l părăsească, odată cu lumea aceasta, la 81 de ani. Eu, ca român canadian, o am la suflet din două motive: mi-a dat o țară adoptivă și o nepoată drept regină.

În martie 1867, după aproape 30 de ani de domnie și cu două luni înainte de a 48-a zi de naștere, Victoria semna legea prin care Canada a luat naștere, cunoscută ca The British North America Act. Povestea nașterii țării frunzei de arțar e interesantă mai cu seamă prin prisma unui istoric local. El spune că cele trei provincii inițiale s-au unit mai ales ca să scape de datoria externă față de țara mumă. N-au scăpat de tot (Canada n-a fost niciodată la zero cu datoria externă), dar s-au ales cu o reducere sănătoasă și o țară la pachet.

Dintre cei nouă copii ai Victoriei, Alfred a fost al patrulea la număr și al doilea al ei fiu. În octombrie 1875 avea să-i dăruiască mamei sale o nepoată, numită Marie. Va fi cea care în 1914, la 39 de ani, devenea mult iubita regină a României, alături de regele Ferdinand. În 26 octombrie 1926, vizitând Toronto, regina Maria avea să-și amintească, cu mândrie, de bunica ei (citiți aici).

Și dacă treceți prin Londra, musai e de mers la una din cele mai frumoase săli de concert din lume, Royal Albert Hall. Tot ea, Victoria, a construit-o.

George Moțoc

Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.

Îl găsiți pe georgemotoc.com.

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Felix

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.