Nu, n-a murit nimeni. E doar un vers dintr-un cântec.

Apărut pe albumul “Veac XX” din 1982, “Cîntec” (în ortografia de atunci) este compus integral de Vali Sterian. Folkistul făcuse tranziția la electric, și alături de inconfundabila lui voce auzim chitara electrică inspirată a lui Dan Bădulescu, care era cunoscut și de la grupul Sfinx. Jurnalistul Doru Ionescu ne amintește, citându-l pe Bădulescu, că “omul bun” din versurile lui Sterian este marele Dan Andrei Aldea, apropiat al lui Vali și Dan, care tocmai rămăsese în vest, părăsind România comuniștilor dar și prieteni de-o viață.

CEITREI – rockerii din Arad, trupa din jurul băimăreanului Ciprian Mateian – au intuit valențe doar sugerate în varianta de acum patruzeci de ani și au realizat un cover emoționant și inspirat. Muzical, l-au îmbrăcat în haine rock de power-balad, ajungând la un efect dramatic pe care Vali îl ținea sub clocot. Contextual, au pus varianta lor pe un video cu mesaj antirăzboinic, în ton cu lirica lui Vali Sterian. Puteți asculta “Cântec” aici.

După un excelent album de debut în 2021,  CEITREI sunt invitați la proiectul “Rockul Carantinei” și reușesc o variantă impresionantă a complexei compoziții “Soare de-aș avea” din repertoriul FFN. Acesta este punctul de pornire al unui proiect CEITREI cu muzică românească “de repertoriu”, giuvaere din trecut aduse la lumină și șlefuite cu sunetul anului 2023. “Cântec” face parte din acest viitor EP.

Bravo, Cipri, și norocul nostru că n-a trebuit să faci ce-a făcut Dan Andrei Aldea pentru a avea o carieră muzicală împlinită.

George Moțoc

Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.

Îl găsiți pe georgemotoc.com.

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Ca-n Texas

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.