A fost săptămâna premiilor Nobel, dar cele Ig Nobel nu-s cu nimic mai prejos. Ba-s chiar mai haioase!
O parte din premiile Nobel se acordă pentru cercetare științifică de interes pentru întreaga umanitate. Pare incredibil acum, dar am avut cercetare la vârf și în Baia Mare, de exemplu la fostul ICPMN, la curba străzii Victor Babeș. Studiile publicate și invențiile brevetate, de interes internațional în domeniul mineritului, s-au cam dus pe… apa Săsarului (citiți aici).
Există însă și cercetare de nișă, nu numai destinată Nobelului. Atât de nișată încât pare inutilă; sună a fi opera unor hăbăuci care n-au ce face cu timpul lor. Și totuși, cineva (organizația Improbable Research) îi urmărește și-i premiază în fiecare an. Premiile Ig Nobel le sunt înmânate în fiecare septembrie de laureați ai Nobel-ului, într-o festivitate la Universitatea Harvard – treabă serioasă prin urmare, fără șagă, dar asezonată cu umor din belșug. Deviza e “cercetare care face oamenii să râdă… și apoi să gândească”. Numele – Ig Nobel – are “Nobel” în componență, dar pronunțat în engleză e omonim cu “ignoble”, tradus în context ca “umil, modest (în comparație cu premiile cele serioase)”.
Un exemplu din ediția 2022. În domeniul biologiei, o braziliancă și un columbian au câștigat pentru cercetarea lor despre efectul constipației asupra șanselor de împerechere la scorpionii care și-au pierdut coada în urma unui atac. Sună cam ca și “Obiceiuri de nuntă la cangurii șchiopi”, cartea umoristului clujean Cornel Udrea. Dar… Precum un gușter din Dealul Crucii, scorpionii au un mecanism de supraviețuire prin care își lasă capătul cozii drept pradă unui atacator. Atâta doar că în bucățica de coadă le șade și anusul, pierzându-și astfel această funcție pentru restul vieții lor. Din ce în ce mai constipați fiind, ei vor totuși să-și perpetueze specia… Citiți aici lista întreagă a premiilor.
Ăștia-s oamenii care te fac să râzi și apoi să gândești. Rară, nobilă combinație.
George Moțoc
Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.
Îl găsiți pe georgemotoc.com.
CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Moșuleții rock’n’roll