N-am noroc la primari anul ăsta. Doi am pierdut anul ăsta!

Cel din Toronto și-a dat demisia de onoare. Da, știu, cuvintele primar și onoare în aceeași propoziție, mai greu de crezut. John Tory (foto), aflat în al nouălea an la puterea “cătunului” de pe malul Lacului Ontario (promisese că se oprește după două mandate), a fost scos la rampă de un ziar local drept familist călcător pe bec. Pe la 65 de ani, în plină pandemie, își termina discursul cu “stați în casă” la televizor, își lua secretara și se culcușa prin hoteluri de lux la New York. A lăsat vistieria cu o gaură largă în ea, orașul mai murdar și violent ca niciodată.

În locul lui Tory (68 de ani, fost lider de partid înainte de primărie, și om de bani serioși), a venit o femeie de 66 de ani, Olivia Chow (foto deschidere), care la rândul ei le-a avut pe toate în viața asta (membru în parlament, nevastă de lider de partid național), mai puțin fotoliul de primar, la care mai tânjise. E magnetic scaunul ăla, nu glumă, deși nu la fel ca muzica de iarnă a scandinavilor de la Aevestaden (ascultă aici).

La Toronto însă miza funcției de primar e mai degrabă simbolică decât un ciolan cărnos de putere. Primarul e membru în consiliul local și are dreptul la un vot. Alegerile locale sunt apolitice iar consilierii sunt aleși pe cartiere, reprezentând interese specifice zonei de unde vin. Consiliul local are și putere executivă, iar deasupra lui și a primarului stau patru ofițeri care le țin în frâu pornirile, inclusiv un auditor general. Citiți aici cărțulia primăriei Toronto.

N-am noroc la primar, dar nu că i-am pierdut pe ăștia. Ghinionul, cel puțin la Toronto, e cu ce-am ales după furtună.

George Moțoc

Sursa foto: toronto.ca

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Jazz la sacrificiu

Despre autor: George Moțoc este un realizator radio, podcaster și publicist de pe malul Săsarului, stabilit la Toronto.

Îl găsiți la georgemotoc.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.