Radu Teodor prezentând Metronom în studioul Europa Liberă din Munchen (Sursa: europalibera.org)

Zilele astea face valuri un film românesc care-și ia numele după o emisiune radio. Nu, nu e “Sună soneria la Radio Galaxia”.

Metronom – film câștigător de premiu la Cannes în 2022 și regizat de Alexandru Belc – poartă numele emisiunii de la Radio Europa Liberă care m-a ținut lipit de aparatul de radio în întunecații ani ‘80. La acea oră, emisiunea era prezentată de Radu Teodor, care a continuat-o după asasinarea lui Cornel Chiriac din martie 1975. Ascultați-l aici pe Radu Teodor povestind despre Cornel Chiriac.

Din 4 noiembrie filmul (click aici) rulează în cinematografele din România (regretabil, maramureșenii au fost ocoliți de distribuitor, dar îl așteptăm pe Netflix). Chiar dacă emisiunea e doar un pretext în scenariu, e de văzut cum viața din România anului 1972 e descrisă de un regizor născut în 1980.

Revenind la emisiune și legendarul DJ român Cornel Chiriac, povestea lor rămâne nespusă în vreun film. Așa cum rămân și alte povești extraordinare ale rockerilor români ahtiați după libertate, cum ar fi fuga Phoenicșilor ascunși în boxele lui Nicu Covaci, sau a lui Dan Andrei Aldea.

Cât mă privește, aștept la rândul meu răbdător ca un regizor să-și numească viitorul film Galahit (vezi aici).

George Moțoc

Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.

Îl găsiți pe georgemotoc.com.

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | La Eliade

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.