Am ajuns pe Lună înainte să se gândească cineva să pună roți la valiză.
Cam așa și cu premiile Ig Nobel, pe care le-am descris acum un an aici. Te-apucă râsul cu ce își petrec cercetătorii vremea în loc să rezolve probleme adevărate, precum roata la valiză. După râs, ignobilii speră să-ți gâdile și glanda curiozității.
Uite, între cei zece câștigători din 2023, premiul pentru literatură s-a acordat unui grup care a încercat să inducă și să descrie starea de jamais vu, opusul lui déjà vu. Cum faci ceva să pară nefamiliar când știi că ți-e familiar? Literații au folosit, evident, cuvântul.

Au experimentat cu oameni care privesc un cuvânt minute în șir până își pierde semnificația, și i-au zis alienarea cuvântului. Sau cu oameni care scriu un cuvânt de multe, multe, multe, multe, multe ori – i-au zis saturație semantică; se aplică și când repeți la nesfârșit un cuvânt (citiți aici detaliile). Cercetarea lor se dovedește a fi de interes pentru studiul epilepsiei și migrenelor.
Despre muzică știam deja că folosește repetiția pentru a ne extrage creierii din realitate, cum au demonstrat krauții pe Trans Europe Express (ascultați aici). Cu cuvântul ne-au convins ignobilii.
George Moțoc
Sursa foto deschidere: George Moțoc
CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Sunet de octombrie
Despre autor: George Moțoc este un realizator radio, podcaster și publicist de pe malul Săsarului, stabilit la Toronto.
Îl găsiți la georgemotoc.com