Toronto Mass Choir în concert (sursa: Toronto Mass Choir, captură foto)

Gospel și soul sunt două fețe ale aceleiași monede.

Moneda fiind muzica ce se face și se ascultă cu sufletul deschis. Cu garda jos. O premiză potrivită perioadei dinaintea Sărbătorilor, când hrana sufletului e mai importantă la masa omului decât bucatele din restul anului.

Tată al muzicii gospel este considerat compozitorul Thomas A. Dorsey din Chicago, care în anii 1920-1930 a inventat un nou gen de muzică creștină, ce combina veștile bune din Noul Testament cu intensitatea bluesului. În suta de ani de muzică gospel, indiferent de genurile muzicale ce o influențează, există câteva calități regăsite în fiecare cântec: emoția extatică e în centru, alături de temele elevării spirituale și ale eliberării de povara din suflet.

În alte cuvinte, la concertele gospel nu se stă jos, iar fericirea e cuvântul de ordine. Am încercat să ilustrez puterea muzicii pentru suflet într-o emisiune pe care o puteți asculta aici.

Vă mulțumesc că m-ați citit în 2022. Să ne vedem sănătoși în 2023, puși pe fapte bune, gânduri alese și cu muzici frumoase în fundal.

George Moțoc

Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.

Îl găsiți pe georgemotoc.com.

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Pițiș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.