Autorul la Radio Galaxia în 1998 (foto: Silviu Gheție)

O zi fără muzică e… habar n-am cum. Nu a fost zi fără muzică pentru mine.

Pe 2 noiembrie 1920, postul de radio KDKA din Pittsburgh, Pennsylvania lansa în eter prima emisie radio regulată din SUA, în afara testelor sporadice care au precedat-o. La acea oră doar 5.000 de americani aveau aparate de radio și nimeni nu-și închipuia ce se poate face cu acest mediu nou.

Regina Maria are meritul de a fi prima viță regală care a vorbit la un post de radio în Canada, în timpul vizitei la Toronto din 26 octombrie 1926 (citiți aici). La sfârșit de 1927 existau deja 2.000 de aparate radio în România, iar la 1 noiembrie 1928 postul național pornea emisia de la București.

Am avut șansa să adaug și picătura mea în oceanul de istorie radio început acum 123 de ani. Iată, acum 25 de ani eram o voce familiară în weekend cu topul prezentat la Radio Galaxia Baia Mare, pe 92.10 FM. Puteți asculta aici o ediție din toamna lui 1998 – oare cum făceam să vorbesc așa repede? Frumos ar fi ca biblioteca județeană să arhiveze tot ce s-a păstrat din radioul și televiziunea locală, așa cum o face cu ziarele.

Nu mai avem aparate de radio în casă, dar la onorabila vârstă de 123 de ani el continuă să existe. E zumzetul preferat al urechilor mele.

George Moțoc

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Jamais vu

Despre autor: George Moțoc este un realizator radio, podcaster și publicist de pe malul Săsarului, stabilit la Toronto.

Îl găsiți la georgemotoc.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.