Mai și iunie sunt despre absolviri și aniversări. Acum 40 de ani terminam ciclul primar la Liceul de Artă: opt ani fantastici.

În primii trei ani petrecuți la umbra castanilor sălbatici și cu fundalul sunetelor magice venind din sălile de instrument din clădirea veche, în acei ani am avut șansa să cunosc și fantastica generație a surorii mele, mai mare cu cinci ani. Despre Dora Cojocaru – stabilită în Canada – am scris aici. Astăzi câteva cuvinte despre Ladislau Kalman.

Stabilit în SUA, Dr. Eli Kalman este astăzi profesor de pian la Universitatea Wisconsin – Oshkosh. Dincolo de catedră, Kalman este cunoscut ca interpret (concertist), are înregistrări valoroase și contribuții importante ca academic. Concertele lui l-au dus în săli celebre precum Carnegie Hall (New York) sau Kennedy Center for Performing Arts (Washington D.C.). A fost artist rezident al festivalului de muzică de cameră din Banff, în inima Stâncoșilor Canadieni.

Trei dintre albumele lui se pot asculta pe Spotify. O căutare pe YouTube are suficiente rezultate cu care să ne putem mândri și altora ca și băimăreni – cum ar fi acest concert recent. În domeniul cercetării academice, Kalman a publicat despre compozițiile pianistului român Dinu Lipatti; a reușit să scoată la lumină muzică de cameră compusă de Ottorino Respighi ce nu fusese încă publicată.

Undeva prin mai 1978, Dora și Laci terminau clasa a opta, și se uitau amuzați în pauza mare la fratele mai mic al Daliei care venea să petreacă timp cu sora lui. Astăzi am ajuns să scriu despre ei cu aceeași mândrie cu care mă întorceam după pauză la colegii mei dintr-a treia, pentru că petrecusem câteva minute cu “cei mari”.

George Moțoc

Sursa foto: elikalman.com

Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.

Îl găsiți pe georgemotoc.com.

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Zi de aur

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.