Biblioteca Toronto oferă abonaților access gratuit la peste 51 de mii de cărți audio

Pe telefonul meu, un sfert din poze sunt cele de familie, iar restul chestii pe care nu le-am putut citi și a trebuit să le măresc.

Ca să-mi cruț vederea, am început de ani buni să folosesc cărți audio. Le închiriez pe iPad sau telefon din fotoliul de acasă cu ajutorul abonamentului la Biblioteca Toronto. Sau, dacă nu le găsesc la biblio, le cumpăr și dau jos pe iPad de pe magazinul Apple Books. Simplu și de cele mai multe ori gratis. Tocmai am terminat biografia lui Flea, basistul din Red Hot Chilli Peppers, povestită chiar de autor.

Mirela Nagâț a făcut o emisiune foarte bună (vezi aici) pe renăscutul TVR Cultural, în care descrie situația de la noi. Practic sunt două platforme digitale mari și late, Voxa și AudioTribe. Revoluția digitală a venit pâș-pâș și în domeniul acesta, dar acum avem și cărți audio în limba română pe aceste platforme.

Cărțile audio nu sunt ceva nou. Mama îmi povestește cum, în copilărie, le citea seară de seară bunicilor ei! Au existat cărți audio și pe discuri vinil (tata îmi cumpăra povești de la magazinul Maramureșul), și pe compact discuri. Noi sunt platformele digitale care fac accesul la cărți audio un fleac. În restul lumii, noutatea vine în folosirea roboțeilor cu inteligență artificială ca să nareze cărți audio. Ascultați aici un exemplu de la Apple.

Acum că avem platformele, sperăm să facă pași înainte și bibliotecile din România. Cu o fărâmă de buget investit de ele în ebooks și audiobooks, un abonament de bibliotecă ar aduce acces gratuit celor însetați. Nu trebuie inventată roata, ci doar un țâr de pasiune pentru a aduce meseria de bibliotecar în secolul 21.

George Moțoc

Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.

Îl găsiți pe georgemotoc.com.

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Aniversări 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.