O recapitulare pe scurt, cu voia dumneavoastră. Cu ce ne-am ales din preliminariile pentru Cupa Mondială din 2022, care va fi găzduită de Qatar în decembrie, când la noi se aud colindele și se curăță hornurile ca să poată aluneca așa cum se cuvine Moș Crăciun cu darurile lui? Practic nu ne-am ales cu nimic. Sau hai să fim chipurile optimiști și să zicem că totuși ne-am ales cu ceva, adicătelea cu praful de pe tobă. Naționala va vedea Mondialul la televizor, iar noi pe lângă ea. Măcar vom fi relaxați, nu vom mai avea de ce să tremurăm.

La plimbare prin parcul nostalgiei fotbalului

Am avut o grupă din care puteam scoate capul pe locul 2, fiindcă, lăsând deoparte ”balaurul” Germania, am avut de-a face cu Armenia, Macedonia de Nord, Islanda și Liechtenstein. Echipe de pluton, care nu răstoarnă căruța cu iscusință a fotbalului. N-am reușit însă, am ajuns să ne sărutăm cu locul 3 și să ne plimbăm prin parcul nostalgiei fotbalului, în vreme ce alții merg la Mondiale sau măcar la baraj.

De învățat, de sus în jos

Am avut, în aceste preliminarii, o națională în care s-au perindat o sumedenie de jucători. Nu mai știa unul despre altul dacă e pe teren sau e pe bancă ori în tribune. Iar vina îi aparține selecționerului Mirel Rădoi, nicidecum bucătarului naționalei. Rădoi e inimos, însă, fără supărare, mai are de învățat până să fie un selecționer care să convingă. La minusuri se poate trece, fără tăgadă, o națională cu jucători ba lipsiți de tonus, ba lipsiți de talent, ba lipsiți de forța de a învinge. La urma urmei nu e timpul pierdut, poate vor mai învăța, în timp, ce înseamnă să nu te dai de ceasul zbuciumului când ai meci cu Armenia sau Liechtenstein.

Nevoia de dirijor

Am scris despre minusurile care ne-au chinuit neuronii într-o nouă campanie de calificare ratată. Hai să vedem și plusurile. Sunt plusuri firave, e drept, dar sunt de luat în seamă, măcar ca idee. Plusul de căpătâi va rămâne speranța. Speranța că într-o bună zi vom vedea echipa națională calificându-se din nou la un turneu final. Un alt plus e că oricâți jucători a rotit abulic Rădoi sunt câțiva foarte tineri care ar putea reprezenta un nucleu al naționalei. Al viitoarei naționale. Numai că pentru a-i face pe acești tineri să câștige și cu alte echipe decât cu Liechtenstein trebuie și o mână de dirijor de rasă și de clasă. Dirijor căruia îndeobște în fotbal i se spune antrenor.

Deocamdată ne-am ales cu praful de pe tobă, dar ne rămân speranțele, iar acestea nu au cum să se tocească vreodată. Hai România!

Tiberiu Sabo 

Sursa foto: frf.ro

CITEȘTE ȘI: Balada microbistului grăbit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.