A început, în sfârșit, EURO 2020, chit că suntem în miezul lui 2021. Un eveniment amânat știți din ce pricină, nu e cazul să dezvoltăm. Important e că s-a întors fotbalul cu spectatori pe stadioane, chiar dacă tribunele sunt ocupate doar într-o anumită proporție, conform rigorilor legate de pandemie. Oricum, deschiderea, ieri, pe Stadio Olimpico, din Roma, a Campionatului European a fost o sărbătoare cu adevărat specială, ai simțit că viața se întoarce în matca ei și pe stadioane. Vibrație și bucurie. Câteva consemnări, în fuga tastaturii, de la debutul EURO 2020:

  • Festivitate de deschidere frumoasă, minuțios făcută, înaintea primului meci al competiției, dintre Turcia și Italia. Special a fost și momentul în care mingea a fost dusă la centrul terenului într-o mașinuță teleghidată – una de jucărie, cum ar veni – din care a fost culeasă de arbitru. Chiar dacă partida s-a jucat în Italia, mașina a fost una nemțească, un VW 🙂
  • Squadra Azzurra le-a trântit adversarilor un 3-0 într-un meci în care a cam zburdat pe teren, spre deosebire de turci, care au avut multe momente în care parcă se mirau că a început EURO. Poate își vor da seama în meciul viitor.
  • Ciupind nițel statistica, a fost cea mai categorică victorie într-un meci care a deschis un turneu final european.
  • Cu Italia eram obișnuiți să se opintească mai ales în primele partide de la un turneu final, fie european, fie mondial. De data aceasta ”azzurrii” s-a întrecut pe ei înșiși, au făcut exces de zel, marcând pentru prima oară trei goluri la un campionat european.
  • Cât despre turci, au primit aseară tot atâtea goluri câte au adunat în partidele din preliminarii, zece la număr. Parafrazând, dacă iarna nu-i ca vara, nici preliminariile nu-s ca turneul final.
  • Naționala lui Roberto Mancini a ajuns la 28 de partide consecutive fără înfrângere și n-a primit gol în 2021. Să vedem cine o sparge gheața și îi așază mingea-n ațe.
  • Ironia soartei, scorul a fost deschis printr-un autogol, de Demiral, care ghici unde joacă: la Juventus.
  • Una peste alta, Italia a arătat că e pusă pe jucat bine. N-a stat la cutie, chiar a plimbat bine mingea și a avut ocazii peste ocazii. S-o țină năravul!

Astăzi e programat, de la ora 16, la Baku, un alt meci din grupa A, a Italiei și a Turciei, între Țara Galilor și Elveția. Tot astăzi se mai joacă Danemarca – Finlanda (ora 19.00) și Belgia – Rusia (22.00), partide din grupa B.

Tiberiu Sabo

Foto: captură video

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.