• 1147: Se naște Minamoto no Yoritomo, războinic japonez, fondatorul așa-numitului ”shogunat” – o formă de guvernământ de tip feudal care a durat aproape 700 de ani. A fost cam techergheu de mic Yoritomo ăsta, dacă ținem seama că avea doar 13 ani când a fost exilat în urma unei revolte eșuate. Și-a scos însă pârleala mai apoi, ajutându-i pe alții să eșueze, iar el făcându-se shogun. Bună strategie. Cât despre numele său, Minamoto no Yoritomo, în graiul ardelenesc ar veni Minamoto no așe Yoritomo.
  • 1502: Cristofor Columb a părăsit Spania pentru cea de-a patra și ultima sa călătorie către Lumea Nouă. Mult a mai stat pe drumuri și omul ăsta, zău așa.
  • 1837: Vine pe lume Adam Opel, inginer și industriaș german, al cărui nume a ajuns să fie purtat de mașini. Ca să nu lungim povestea, s-a apucat, împreună cu unul dintre frații lui, George, să fabrice mașini de cusut, după care să făurească biciclete, iar mai apoi compania acestora s-a apucat de construit automobile. Din păcate Adam a răposat înainte ca firma să înceapă să facă autoturisme. Oricum, de la mașini de cusut să ajungi să fabrici automobile, cu un popas printre biciclete, nu-i de ici, de colo. Deh, neamțu-i neamț.
  • 1920: S-a născut scriitorul britanic Richard Adams, ajuns vestit pentru cartea sa ”Watership Down”. Într-o drumeție, Adams a improvizat o poveste cu iepuri pentru fiicele sale, Juliet și Rosamond. Mai apoi fetele i-au sugerat tatălui lor să și scrie povestea. În două săptămâni Adams a dat gata manuscrisul, însă nu a dat deloc gata 13 edituri, care l-au refuzat la foc automat. Când însă cartea a fost publicată, s-au vândut într-un timp record peste un milion de exemplare în Marea Britanie și în Statele Unite. ”Watership Down” a câștigat în 1972 medalia Carnegie și în 1973 premiul ”Apărătorul literaturii pentru copii”. Până acum s-au vândut în lume peste 50 de milioane de copii ale volumului. Cât s-or mai fi zgâriat pe ochi editurile alea care l-au refuzat pe Adams? Oricum, morala e că nu știi niciodată de unde sare iepurele – dacă tot e o poveste cu iepuri. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org

Sursa foto: pixabay.com / Glauco Gianoglio

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.