• 630: S-a născut împăratul bizantin Constans al II-lea. Era poreclit ba Bărbosul, ba Pogonatul, în funcție de gusturi. E drept că îl și chema Konstantinos Pogonatos, așa că nu-l ajuta defel numele din născare. Poate eventual dacă se mai bărbierea și el ieșea mai bine în ochii norodului cu cealaltă poreclă. Oricum, și-ar fi meritat un abonament la revista de la noi de pe vremuri ”Arici Pogonici”.
  • 1480: Prima mențiune documentară în Țara Românească a slugerului. Adică un dregător care avea în fișa postului aprovizionarea curții domnești, dar și a armatei, cu de-ale burții și cu instalația de iluminat, recte lumânări. Oricum, avea funcție mare. Dar o și dădea de gard dacă rămânea vodă la vreun chiolhan prelungit fără vin ori godaci.
  • 1801Fizicianul italian Alessandro Volta prezintă prima baterie electrică – sau pila voltaică. O găselniță care permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. Frumos din partea lui. De-a lungul timpului alții au inventat alte ”pile”. Din cele cu care unii își rezolvau fel și fel de treburi. Și încă o mai fac.
  • 1917: S-a încheiat Revoluția Bolșevică din Rusia. De n-ar mai fi-nceput… (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.