1858: La Convenția de la Paris, pentru Principatele Române se prevedea un regim parlamentar și censitar și se desființau privilegiile marii boierimi. Cât or fi suduit boierii-n barbă din pricina asta nu e tare greu de imaginat.

1908: În Willendorf (Austria) este descoperită statueta din calcar „Venus din Willendorf”. Sculptura este datată 25.000 – 22.000 î.Hr., în Paleoliticul superior. Nu e silueta vreunei silfide, e drept, e chiar o creație bondoacă, scuzați exprimarea neacademică, dar poate că așa era etalonul de frumusețe în vremea aceea.

1911: La Sinaia pleca spre cele veșnice Gheorghe Cârțan, cunoscut sub numele de Badea Cârțan (foto stânga). Un personaj special, care distribuia în satele din Transilvania cărți românești aduse clandestin din Regat și care a mers pe jos până la Roma ca să vadă cu ochii lui Columna lui Traian. Strașnic om a fost badea al nostru.

2005: În Brazilia, câțiva spărgători au săpat un tunel lung de 78 de metri spre Banca Centrală din Fortaleza, de unde au izbutit să fure cinci containere conținând echivalentul în reali a 70 de milioane de dolari. Hoții au reușit să păcălească și sistemele de alarmă, și senzorii băncii, tot ce se putea păcăli pe-acolo. Au dovedit ceva tenacitate de vreme ce au săpat atât, zici că erau hârciogi, nu alta. (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: Wikipedia (foto mare: Wikipedia / Fparlea)

CITEȘTE ȘI: Prima femeie care a trecut…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.