• 1436: S-a născut un cetățean care a rămas în memoria vremii cu numele Regiomontanus. A fost astronom și matematician german. În 1464 a publicat tratatul de trigonometrie plană și sferică „De triangulis omnimodis” (explicația tratatului cu tot cu numele lui sună cam ca o doină cântată de un ornitorinc, dar asta e). A fost și astronom la curtea lui Matei Corvin, în Ungaria – bogat CV a avut. Multe se vede treaba că a făcut, la vremea lui, Regiomontanus. Că are cumva un nume de tren (cum sunt la noi Regio și InterRegio) nu mai contează, important e că le-a făcut ochi dulci stelelor și a dansat cu cometele, bravo lui!
  • 1960: Atleta Iolanda Balaș a stabilit, la București, un record mondial la săritura în înălțime: 1,85 m. Mai avea puțin și sărea peste ușă, nu trebuia s-o mai deschidă. Dând gluma deoparte, a fost o sportivă remarcabilă, o amintire în fața căreia nicio reverență nu e de prisos.
  • 1901S-a născut Sukarno, primul președinte al Indoneziei. A studiat arhitectura la școlile superioare, însă la facultatea vieții s-a apucat de politică și de femei. A fost însurat de două ori în timpul facultății, după care s-a tot recăsătorit până când a ajuns să aibă patru neveste simultan. Strângător omul, colecționar de consoarte chiar. Dilema cârcotașilor e cum s-o fi putut descurca prețiosul de Sukarno. Unora le vine greu cu o soție, darămite dacă te așteaptă patru în prag, cu mâinile-n șolduri, când vii noaptea de la un șpriț cu amicii.
  • 1971: S-a lansat Soiuz 11, prima navă cosmică de transport, într-o misiune ce a durat 23 de zile, 17 ore și 40 de minute (secundele nu s-au mai numărat, fiindcă sovieticii nu apucaseră să le ia și elvețienilor ceasurile, care erau – și vor mai fi fiind – cele mai precise în cântăritul timpului). Nava cu pricina ar fi transportat, de fapt, echipa care trebuia să ia în primire stația Saliut, spre a face unele cercetări pe acolo. Altfel zis, Soiuz ăsta ar fi fost un fel de autobuz cosmic, care căra muncitorii la locul de muncă. O fi fost și vreo taxatoare pe acolo să le taie bilete și să le zică ”avansați mai în față”, cum se spunea odinioară pe la noi? (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com / Jinhong Kim

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.