- 1616: Clericii din acea vreme au stabilit ca fiind erezii teoriile legate de astronomie ale lui Nicolaus Copernic. La cât de antipatic le era unora, Copernic putea să emită și teoria bătutului unui cui în gard sau axioma că peștele locuiește în apă, că tot eretic ajungea (Copernic, nu peștele). Asta e, vremuri și vremuri, păreri și păreri. Dar Copernic chiar părea un băiat de treabă, pe bune.
- 1968: A început prima ediție a Festivalului internațional de muzică ușoară ”Cerbul de Aur”. Pe scena acestui eveniment de tradiție care se desfășura în Piața Sfatului din Brașov au urcat, de-a lungul vremii, oameni care aveau să își facă o carieră muzicală deloc de matineu. Artiști atât autohtoni, cât și străini. Respect, ”Cerbul de Aur”!
- 1898: A venit pe lume Ciu En-lai, care avea să fie cel dintâi prim-ministru al Republicii Populare Chineze. 27 de ani a stat proțăpit în post, din 1949 până s-a prăpădit. De-a lungul prelungului său mandat s-a întâlnit și cu Nicolae Ceaușescu. Dilema e cum i s-o fi adresat nea Nicu, că, la câte bâlbe trăgea, mare lucru să nu fi făcut vreun pocinog. Hai să facem un exercițiu de imaginație: ”Dragă tovarășe și pretine Ciu… ciu… en…. Deci dragă ciuciu!”. Păi ciuciu nivel de trai aveam și noi pe atunci (poate era mare, dar nu-l vedeam, că prea ni se lua curentul). Pesemne că de la Ciu En-lai ni s-o fi tras 🙂
- Azi e Ziua mondială a eficienței energetice. Să ne trăiască eficiența în toate cele! (T.V.S.)
Sursa datelor si foto: ro.wikipedia.org