• 1260: Ajunge mare han al Imperiului mongol un viteaz fârtat pe nume Kublai (sau Kubilai, cum i se mai zice prin istorie). Cu alte cuvinte, Kublai a ajuns șeful ăl mare, el lider maximo – cum poftiți a-i spune – al unui imperiu care era și el tare mare de felul lui, fiindcă dacă voiai să-l străbați de la un capăt la altul cu calul schimbai pe drum trei herghelii. A fost nepot al faimosului Ginghis han și i-a moștenit cheful de expansiune, că n-a prea lăsat nimic necucerit din ce se putea lua cu anasâna. Una peste alta a fost ditamai războinicul, căci doar nu era să ne așteptăm să fi ajuns mare han un cântăreț la liră.
  • 1640: Regele Carol I al Angliei dizolvă Parlamentul cel scurt. Nici nu e de mirare că i s-a spus Parlamentul cel scurt, fiindcă a avut activitate doar 18 zile. Dizolvarea a venit după ce, confruntat cu un conflict armat cu Scoția, regele Carol I Stuart a convocat parlamentul pentru a vota noi impozite. Însă opoziția parlamentară s-a dovedit prea gureșă pentru gustul monarhului, care ce o fi zis: ”No, hai, mergeți acasă, bye-bye”. Te pui cu regele? Dacă nu știi să-i dai mat, mai bine nu te pui.
  • 1862: Avea loc constituirea, la Bucureşti, a „Societăţii de dare la semn”, prima asociaţie de tir sportiv din România. În concluzie, pe atunci pesemne că nu se zicea ”trage la țintă”, ci ”dă la semn”.
  • 1950: Bhumibol Adulyadej s-a încoronat ca regele Rama al IX-lea al Thailandei. Bhumibol s-a născut la spitalul Mount Auburn din Cambridge, Statele Unite, tatăl său fiind prințul Mahidol Adulyadej. Pe certificatul american de naștere al copilului s-a scris „Baby Songkla”, întrucât părinții săi au trebuit să se consulte cu unchiul său, regele Rama al VII-lea, pentru un nume de bun augur. Așa că unchiul rege a ales numele Bhumibol Adulyadej, care înseamnă „putere incomparabilă” (în sanscrită). Ideea amintește de cum se dădeau nume prin triburile pieilor roșii, gen ”Pană de vultur pleșuv”, ”Bizonul vesel”, ”Șarpele cu puțini clopoței” etc. (Tiberiu Sabo)

Surse de date: ro.wikipedia.org, rador.ro

Sursa foto: pixabay.com / Couleur

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.