1772: Un explorator olandez, Jacob Roggeveen, preumblându-se el prin lumea largă și încăpătoare – că doar de-aia era explorator, iar nu băcan – descoperă o insulă în Oceanul Pacific, pe care băștinașii o numeau Rapa Nui. Descoperitorul a botezat-o însă Insula Paștelui. Nu i-o fi plăcut omului cum suna în limba localnicilor. Asta e, avantajul găsitorului de insule.
1792: Președintele american George Washington își exercită autoritatea sa de veto asupra unui proiect de lege, prima dată când această putere a fost utilizată în Statele Unite ale Americii. Ce le-o fi zis nea George: ”Măi băieți, sunt și eu pe-aici, da?”.
1924: S-a croit o ordonanță militară prin care s-a interzis activitatea Partidului Comunist Român. Și-au scos comuniștii mai apoi pârleala, cu vârf și-ndesat. Din păcate.
1955: După 50 de ani de activitate, Sir Winston Leonard Spencer Churchill s-a retras din viața politică pentru a se dedica scrisului. Pentru operele sale, în special pentru ”Al doilea război mondial”, a și primit, de altfel, Premiul Nobel pentru Literatură. Iscusit omul, ce să zici.
1983: Scandal diplomatic: acuzați de spionaj, 40 de diplomați sovietici au fost expulzați de la Paris. Vă dați seama ce papară și-or fi luat împricinații când au ajuns acasă la maica Rusie?
1992: În Peru a avut loc o lovitură de stat a președintelui Alberto Fujimori, care a suspendat garanțiile constituționale. S-o fi trezit omul cu fața la cearșaf și i-o fi venit și lui să trântească o lovitură de stat. (Vladimir Andru)
Sursa datelor: ro.wikipedia.org
Sursa foto: technologynetwork.com