• 12: S-a născut cel care avea să devină împăratul roman Caligula. Mulți țăcăniți s-au perindat prin istorie, dar ăsta chiar e purtător de flamură.
  • 1314: Regele Haakon al V-lea al Norvegiei mută capitala de la Bergen la Oslo. Hai să facem un exercițiu de imaginație cu un dialog din dimineața cu pricina între rege și sfetnicul său:

– Iaca am sosit, ați sunat din clopoțel, mărite dom’le. Pardon, mărite doamne…

– Am sunat dintr-un corn de pe clopul meu de viking, mă sfeșnice! Pardon, sfetnice. Clopoței mai au poate oile tale și șarpele ăla blazat al lui Inge, io-s cu boii și cu coarnele lor. Auzi, fă bagajele, că mutăm azi capitala.

– Păi azi e zi liberă, bre șefu’. E toată wikingimea la cârciumă.

– Îi iei cu cârciumi cu tot, îi pui pe șlepuri și îi muți în noua capitală.

– Și care se opune?

– Îi tai rația de zeamă de varză.

  • 1897: Bravul Thomas Alva Edison a obțiunut un patent pentru inventarea kinetoscopului, un strămoș al proiectorului cinematografic. Cum să nu-l prețuiești pe omul ăsta? E clar că s-a gândit că avem o viață cam cenușie și a vrut să ne-o facă mai colorată.
  • 1963: Inaugurarea „telefonului roșu”, legătura directă dintre președinții american și sovietic. Mulți președinți, din ambele părți, s-au roșit de atunci la față. Nu de sfioșenie, ci de la cât suduiau în gând, în timp ce ziceau vorbe de curtoazie la telefon.
  • 1998Coreea de Nord anunță lansarea primului său satelit, Kwangmyongsong. O fi un nume frumos în limba coreenilor, dar unul mai scurt n-au găsit? (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: Wikipedia. Foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.