• 1536: Celebrul, inegalabilul și inconfundabilul rege Henric al VIII-lea al Angliei s-a însurat pentru a treia oară. A luat-o de nevastă pe Jane Seymour, o doamnă de onoare a primelor două soții ale sale – Caterina și Ann Boleyn. A avut ceva răbdare femeia să slujească două consoarte până să pună mâna (ori condurul, ce o fi pus) pe rege. Unii istorici zic însă că tanti Jane nu era așa de educată ca fostele neveste ale regelui. Cică ar fi știut pur și simplu numai șă-și scrie numele și să citească puțin. Probabil cât să nu zică lumea că-i tolomacă. N-o fi avut ea carte, dar tenacitate a avut, că nu e lesne să ajungi din jupâniță de plimbat regina taman consoartă de rege.
  • 1574: Henric al III-lea devine rege al Franței. La un moment dat, încă dinainte de a ajunge rege, existau discuții pentru a se aranja un mariaj între el și regina Elisabeta I a Angliei. Până la urmă s-a ales praful din negocieri. Și dacă s-ar fi luat cei doi, tot n-avea cum să iasă ceva de pus în ramă, mai ales că dumnealui a avut niște comentarii deloc catifelate la adresa Elisabetei. A zis despre ea că e, cum s-ar spune acum eufemistic, damă de consumație, după care, auzind aiurea că ar șchiopăta din pricina varicelor, ar fi făcut-o „creatură bătrână cu un picior nenorocit”. Mare domn, mare caracter și musiu ăsta…
  • 1814: Se naște Eugène Charles Catalan, matematician belgian specialist în teoria numerelor. De numele său este legată o conjectură (sau prezumție, supoziție, în termeni mai pe înțelesul omului), una care a ajuns să-i poarte numele. Formulată în 1844, așa-numita ”conjectură a lui Catalan” a fost demonstrată abia în 2002. Cine i-a venit acesteia de hac? Ei, na, cine, un matematician român, cum altfel?! Preda Mihăilescu se numește. Morala? Dă-i românului o conjectură și-ți scoate teoremă din ea, chiar și după 158 de ani. Jos pălăria pentru Mihăilescu.
  • 1876: Sultanul otoman Abdulaziz este detronat și îi ia locul nepotul său de frate, Murad al V-lea. Care Murad avea să rămână și el fără tron după doar trei luni, fiindcă i l-a tras de sub șezut frate-său, Abdul-Hamid al II-lea. Mult se mai călcau pe bombeu inșii din familia cu pricina. Pe de altă parte, lui Murad de ce i s-o fi spus al V-lea? La trei luni cât a stat pe tron mergea mai degrabă Murad Trimestru. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com / David Mark

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.