• 1451: După moartea lui Murad al II-lea, fiul său, Mehmed al II-lea, devine sultan al Imperiului otoman pentru a doua oară. Prima dată a domnit puțin, doi ani, că era prunc (avea 12 ani), așa că a revenit tătuca lui pe tron și l-a lăsat să se mai coacă. Și-a luat revanșa puștiul în a doua parte a domniei, când a ajuns cunoscut drept Mahomed Cuceritorul. Cum era să-i zici altfel dat fiind că a cucerit până și Constantinopolul?! Una peste alta, un sultan cu minte multă, dar și cam nervos, nu era bine să-l calci pe bătături.
  • 1653Cardinalul Mazarin se întoarce la Paris după exilul în care fusese nevoit să plece ca urmare a Frondei – cea a Parlamentului din Paris, care se cam supărase pe împricinat. Ocupa un soi de funcție de prim-ministru tradusă în vremurile de acum. Era mare colecționar de artă și bijuterii, mai cu seamă diamante (bună leafă o fi avut). Și, de asemenea, un mare colecționar de intrigi. Se mai plictiseau oamenii pe vremea aceea, n-aveau calculator, televizor, ce să facă și ei.
  • 1815: A fost fondată, în Elveția, prima fabrică pentru producția de brânză destinată, firește, vânzării, că doar nu expunerii la muzeu. Vă dați seama cât de fericite, de împlinite s-au putut simți vacile elvețiene? Cine știe cât or fi mugit de bucurie. Poate or fi făcut și chef.
  • 1994: Este lansată naveta spațială Discovery, pentru o misiune de opt zile, având la bord un rus, Serghei Krikaliov, și cinci americani. A fost prima misiune comună ruso-americană după 1975. Cât despre Krikaliov, e un veteran al zborurilor spațiale, adunând șase. A fost, de altfel, supranumit „Ultimul cetățean al URSS”, întrucât în perioada 1991 – 1992 a petrecut 311 zile, 20 de ore și un minut pe stația spațială Mir, în vreme ce pe la noi, pe Pământ, URSS s-a dezintegrat. De-a lungul carierei lui de astronaut, Krikaliov a stat în spațiu 803 zile, nouă ore și 39 de minute. Chiar a fost un soi de navetist printre stele. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.