801: Regele Ludovic cel Pios, regele Aquitainiei, capturează Barcelona de la mauri după un asediu de câteva luni. S-or fi plictisit și maurii ăia de atâta asediu, poate voiau și ei să meargă la un film, un concert, la o cofetărie, o savarină, ceva.
1897: Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic ”Dracul” din București. E bine că până la urmă nu l-a ciupit umorul să scrie ”Dracii Jderi” și ne-a lăsat trilogia fraților Jderi.
1913: Vaporul cu turbină ”Vaterland” este lansat la Hamburg ca fiind cea mai mare navă de pasageri din lume. În 1917, a fost confiscat de guvernul SUA și redenumit ”Leviathan”. Nu prea rimează defel Vaterland cu Leviathan, dar hai să zicem că e poezie albă, de dragul istoriei.
1922: Iosif Visarionovici Stalin îi succede lui Vladimir Ilici Lenin ca lider al Uniunii Sovietice. Aici parcă nici nu mai știi ce să zici, e vorba de Tanda cu Manda, ori de ideea că s-a-ntâlnit hoțul cu prostul?
1948: Președintele american Harry Truman a semnat Planul Marshall de ajutorare cu 5 miliarde de dolari pentru 16 țări europene afectate de a doua conflagrație mondială. Nu putea alde Truman să aibă semnătura mai lungă, să ajungă și pe la noi? Că de așteptat i-am așteptat pe americani, dar n-au trimis nici măcar un bilețel de genul ”sorry, măi fraierilor”.
1966: Stația sovietică Luna 10 a devenit primul satelit artificial al Lunii. La cât erau de nervoși sovieticii pe vremea aceea n-ar fi de mirare să-i fi poruncit Lunii să facă bine să se învârtă ea în jurul balșoiului de satelit.
Sursă de date: ro.wikipedia.org. Prelucrările aparțin redacției.
Sursa foto: state.gov