Calendarul cu dichis – 29 decembrie: Ferdinand și Maria

  • 1800: A venit pe lume chimistul american Charles Goodyear. Scotocitor fiind dumnealui prin molecule, a descoperit un procedeu, pe care l-a numit vulcanizare, care a revoluționat lumea. A tratat termic și cu sulf cauciucul și a băgat de seamă că acesta nu se mai făcea rigid ca tontul la temperaturi joase, menținându-și elasticitatea. Păi cum să nu-i porți o amintire respectuoasă lui Goodyear?!
  • 1843: S-a născut cea care avea să devină  regina Elisabeta, soția regelui Carol I al României. O fire sensibilă, înclinată spre poezie, într-o lume care nu ducea defel lipsă de vâltori în acele vremuri. Pseudonimul ei literar a fost Carmen Sylva. A făcut o sumedenie de acte de caritate, a înființat spitale. A încurajat, pe lângă arte, demersuri sociale. Bunăoară se îmbrăca adesea în straie tradiționale, care până atunci erau considerate ca fiind proprii celor din sate, vrând să pună astfel în valoare portul popular românesc. A fost o regină – prima a României – cu adevărat remarcabilă.
  • 1892: La castelul Sigmaringen, din Germania, are loc căsătoria dintre principele moștenitor Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, nepotul regelui Carol I, și principesa Maria de Edinburgh şi Saxa Coburg-Gotha, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. În 1914 aveau să devină regele Ferdinand I al României și regina Maria. Două personalități marcante ale istoriei noastre.
  • 1989: Are loc prima ședință a guvernului provizoriu condus de Petre Roman, primul guvern al României de după căderea comunismului. Cum Petre avea să apară tot mai des la televizor, nu e de mirare că s-au năascut și snoavele cu lucrătoarele de la APACA. Care cică suspinau după Roman de răsuna valea și se strâmba de invidie nea Nelu Iliescu 🙂 (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

Citește și: Cafeneaua, prima proiecție de film și frații Lumiere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.