• 585 î.Hr.: În timp ce Aliattes al II-lea (rege lidian în vreme aceea) se luptă cu Cyaxares (rege și el, dar al mezilor) în bătălia de la Halys tocmai ce are loc o eclipsă solară, una care fusese prezisă de filosoful grec Thales din Milet. Faptul că și-a băgat eclipsa nasul pe-acolo s-a interpretat ca un semn, așa că s-a oprit ciomăgeala și s-a încheiat un armistițiu. Dacă o fi durat până la următoarea eclipsă asta nu mai știm.
  • 1524: S-a născut cel care avea să devină sultanul otoman Selim al II-lea. Mai târziu avea să i se spună Selim Blondul, dovadă că și-n vremurile acelea erau destui cârcotași, până și pe la curțile imperiale. E drept că mama lui provenea din zona ucraineană, e posibil să fi moștenit de la ea niscai cârlionți mai deschiși la culoare. Dar totuși, să-i zici unui sultan Blondul sună cam… hai să zicem ușor comic, să nu se supere istoria pe noi.
  • 1987: Celebrul zbor al unui avion pilotat de cetățeanul vest-german Mathias Rust, care a trecut ca prin brânză prin spațiul aerian al URSS și a aterizat în Piața Roșie din Moscova, în buza Kremlinului. Pe atunci Rust era pilot amator și a zburat din Finlanda spre Moscova, izbutind să treacă precum o ciocârlie veselă de toate echipamentele de interceptare și de apărarea antiaeriană sovietică. Neamțul le-a spus rușilor că, de fapt, gestul său avea scopul de a reduce tensiunile dintre taberele care se hârjoneau în Războiul Rece. Așa le-a redus că ministrul apărării și comandantul forțelor de apărare antiaeriană din URSS au fost demiși, iar el trimis la pușcărie pentru patru ani. Pe lângă intrarea ilegală în URSS, Rust a fost acuzat, culmea, și de huliganism (o fi scuipat coji de semințe în Piața Roșie). S-a întors însă acasă, în RFG, în anul următor, fiind grațiat. Una peste alta, gândiți-vă numai ce fețe au putut face grangurii de la Kemlin când au auzit că le-a oprit la poartă un avion venit cu un june din Occident. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com / Monika Schroder

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.