• 1468: Se dă cu parafatul pe un tratat moldo-polon. Prin actul cu pricina, regele leșilor, Cazimir al IV-lea, s-a obligat să nu adăpostească niciun pretendent la tronul Moldovei. Păi atâta-i trebuia să adăpostească vreun aspirant, că doar era Ștefan cel Mare pe tronul Moldovei, praf făcea pretendentul oriunde se afla. Nu era el mare la stat, dar aprig la mânie fu. Și era de înțeles. Cum adică să vii matale să-mi iei tronul? Stai oleacă la coadă, până ți-o veni rândul.
  • 1540: Regele Angliei, Henric al VIII-lea, s-a însurat pentru a cincea oară (că numai nu se putea opri parcă), de data aceasta cu Catherine Howard. Ghinionul ei.
  • 1844S-a prăpădit Joseph Bonaparte (în imagine), fratele mai mare al lui Napoleon I. Dat fiind că a avut un frate cam chitit pe glorie, Joseph n-a dus-o rău. L-a făcut Napoleon și rege de Neapole, și al Siciliei, ba chiar și al Spaniei, că nici nu mai știa omul pe unde mai era rege. Cu supușii spanioli a avut însă nițel de furcă, fiindcă l-au poreclit Pepe Botella (un fel de Sticlă Iosif), asta fiindcă ar fi fost, zic gurile rele ale istoriei, mai mereu pilit. Poate era omul plictisit de meseria de rege și își alunga monotonia trăgând la măsea, ce să zici.
  • 1952: S-a născut regele Rama al X-lea al Thailandei. Numele complet al dumisale era Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun. Înțelept a fost cel care i-a sugerat să-și spună doar Rama. Până să rostești corect Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun te lua cu vertij. Și-ți bătea și limba obrazul că o supui caznelor. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.