• 973: Se naște, în Siria, eruditul om de cultură Abu al-Ala Ahmad ibn Abd ibn Sulaiman al-Tanukh al-Ma’arri. Jos pălăria pentru aportul lui în literatura arabă, dar bine că i s-a prescurtat numele, fiind cunoscut drept al-Maarri ori al-Ma’ari. Nu de alta, dar altfel greu i-ar fi încăput numele pe vreo copertă de carte, ar fi trebuit să pună titlul pe spate.
  • 1606: S-a jucat pentru prima oară tragedia ”Regele Lear”, scrisă de William Shakespeare. Dacă s-o fi jucat sau nu cu casa închisă, asta nu mai știm, bine că a avut loc spectacolul.
  • 1982: „Persoana anului” desemnată de revista ”Time” a fost pentru prima oară nu un om, ci un calculator, așa-numitul computer personal. Bine s-a orientat mașinăria, a lăsat omul cu buza umflată.
  • 1893: Vine pe lume Mao Zedong, cârmaciul sub care avea să se proclame Republica Populară Chineză. Lui Mao (foto, în 1938, pe când cică scria ”Un război de durată”, însă încă nu conducea China) i s-a dus buhul prin popor că era bun la toate: mare revoluționar, de bătea singur un regiment dacă se enerva, un strateg de i-ar fi rușinat pe toți generalii istoriei la un loc, salvator al națiunii de lăcrimau și panda de emoție, poet, filosof și vizionar. De fapt era un muștiuc de om nevricos și cu nasul pe sus, care avea un cult al personalității de te năucea, nu alta. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.