• 1346Are loc bătălia de la Crécy, considerată una dintre cele mai importante din Războiul de 100 de ani. Armata engleză, comandată de Eduard al III-lea, a pus la pământ o oaste mult superioară ca număr, cea a regelui Filip al VI-lea al Franței. Zic istoricii că englezii au biruit ca urmare a unor arme și tactici de luptă superioare. Printre armele care au înclinat balanța s-ar număra arcurile mai lungi ale învingătorilor. Așa o fi, martori n-avem de unde să luăm ca să întrebăm. Dar totuși, oare cât de lungi puteau fi arcurile alea?!
  • 1947: La Pitești a venit pe lume Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbaliști ai României (în imagine, alături de un alt fotbalist de excepție, Ilie Balaci). I s-a spus, de-a lungul vremii, și ”Gâscanul”, și ”Prințul din Trivale”. Mustea de talent, cu o fentă trimitea trei adversari după țigări și poate și după sifon. La un moment dat, fascinat de jocul lui Dobrin, celebrul președinte al nu mai puțin celebrei Real Madrid a vrut să-l transfere, fiind dispus să scoată din chimir pentru el două milioane de dolari, o sumă uriașă pentru acele timpuri. S-a opus însă bulumacul de Ceaușescu, care avea înșurubată în cap ideea că Dobrin e ”bun național” și nu poate fi ”înstrăinat” (așa e când te conduce un nerod național). ”Prințul din Trivale” s-a stins în 2007. Amintirle despre el însă nu au cum să se stingă.
  • 1955: Are loc prima transmisie TV color (NBC) a unui meci de tenis din Cupa Davis. La noi nici nu știi dacă se descoperise fileul sau racheta de tenis.
  • 1981: Sonda Voyager 2 a ajuns la cea mai mică apropiere de Saturn, trecând la 101.000 de kilometri de planetă. Pesemne atât era pe-acolo măsura de distanțare fizică. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.