• 1794: A venit pe lume William Whewell, una dintre cele mai importante personalități științifice britanice din secolul al XIX-lea. A avut o căruță de preocupări și a excelat în fiecare dintre ele – mecanică, mineralogie, geologie, astronomie, economie, teologie, drept internațional, arhitectură, reformă educațională. Nu e de mirare că a influențat mulți oameni de știință care au venit din urmă, precum John Herschel, Charles Darwin, Michael Faraday, Charles Lyell. Numele său este purtat de un crater selenar și de câteva clădiri de la Trinity College, Cambridge. Și când te gândești că tatăl lui voia să îl facă dulgher! Bine s-a fofilat William de a scăpat de dulgherie.
  • 1819: SS Savannah o zbughește într-o călătorie istorică, plecând din Georgia, Statele Unite, spre Liverpool, Anglia. A devenit astfel prima navă cu aburi care a traversat Atlanticul – și asta nu e abureală. Mult a nădușit pe drum, dar a meritat.
  • 1844: Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC către asistentul său, Alfred Vail, în Baltimore, Maryland, spre a inaugura prima linie telegrafică. Conținutul mesajului a fost: „Ce a făcut Dumnezeu?” (un citat biblic). Ei, cum ce a făcut? A făcut alfabetul Morse, că altfel rămânea telegrama prin păpuriș.
  • 1883: E deschis traficului celebrul pod Brooklyn din New York. Având 1.825 de metri a fost la vremea aceea cel mai lung pod suspendat din lume. L-ar cam fi apucat ciuda pe Apolodor din Damasc, cu podul lui peste Dunăre cu tot, văzând o asemenea măgăoaie. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com / Bessi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.