• 1555: Lui Giovanni Pietro Caraffa îi surâd ursitoarele și devine Papa Paul al IV-lea. Una dintre primele sale idei după ce a fost uns papă a fost de a cere acoperirea nudurilor din Capela Sixtină. Firește că Michelangelo, care mai trăia pe atunci, i-a ignorat buimaca solicitare (logic era să-l și bufnească râsul). Era culmea să se apuce să le picteze chiloți creațiilor sale.
  • 1971: Se inaugurează Hotelul Intercontinental din București, după trei ani de la începerea construcției. Un așezământ, într-adevăr, impozant, că doar nu se meșterise o cutie de chibrituri pe acolo. La etajul al 19-lea s-a făurit Apartamentul Imperial (de 240 de metri pătrați, gâfâiai până ajungeai dintr-o parte în alta). În acest apartament s-au filmat scene pentru comedia ”Nea Mărin miliardar”, un film regizat de Sergiu Nicolaescu. Multe povești aducătoare de zâmbet sunt legate de această producție cinematografică, așa că zăbovim, preț de o clipă, asupra unor crâmpeie din ele. De pildă, potrivit Wikipedia, Sebastian Papaiani, care l-a jucat pe Gogu, un nepot al lui nea Mărin Juvete (Amza Pellea), a mărturisit că i-a fost greu la început să-și interpreteze rolul din pricină că nu avea atitudine de oltean. Pe de altă parte, Papaiani râdea la filmări atât de tare, încât regizorul l-ar fi scos din cadru de mai multe ori. Până la urmă, Amza Pellea și Papaiani continuau să vorbească oltenește și după filmări. Draga Olteanu Matei, la rându-i, a jucat atât de convingător rolul Vetei în scena din bar unde își făcea loc prin mulțime lovindu-i pe figuranți în cap cu papornița cu praz, încât cei care au asistat la filmări au început să aplaude – notează aceeași sursă. Dolarii din film erau doar niște hârtii imprimate pe-o singură parte, iar pe verso scria „bloc-notes”. După filmări, Sebastian Papaiani a păstrat ca amintire un „dolar”, pe care îl ținea pe masă. Cineva a văzut acel dolar, iar actorul s-a trezit la ușă a doua zi cu doi milițieni care au venit să-l întrebe de unde are valută. Papaiani le-a arătat ”dolarul”, iar milițienii au râs și au plecat. Ce vremuri frumoase ale unor actori mari…
  • Azi e Ziua mondială a broaștelor țestoase (dată instituită în calendar în 2000, la inițiativa organizației American Tortoise Rescue). La mulți ani și un tort pour les tortues! (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: captură video youtube

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.