• 1326: Cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz neaoș, de al nostru, de către regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. Acesta i-a dăruit lui Stanislav moșia Zurduc, din comitatul Maramureș, pentru serviciile sale aduse regatului. Ce servicii o fi adus Stanislav nu știm, dar hai să îl prețuim, că o fi fost om de omenie din moment ce i-a dat riga cadou o moșie (i-o fi pus și fundă?).
  • 1888: Apare primul număr din ”National Geographic Magazine”. Este revista oficială a societății americane National Geographic. În 2007, ca idee, revista avea un tiraj de 8,5 milioane de exemplare (cine știe câte va mai fi adunat până acum), din care 3 milioane erau distribuite în afara Statelor Unite, iar din acestea, 2,1 milioane erau tipărite în altă limbă decât cea engleză. O publicație cu ștaif, tot respectul.
  • 1903: În SUA, Italo Marchiony, un producător de înghețată venit din Italia, a primit brevetul de invenție pentru cornetul de înghețată. Pesemne că habar n-a avut atunci câtă lume a putut să bucure în timp după ce și-a pătat tricourile cu înghețata care curgea din cornet. Ăsta e spectacolul vieții și trebuie să-l degustăm ca atare, să ne bucurăm de el.
  • 1955: Intră în tipografie primul volum al romanului „Moromeții”, de Marin Preda. Tirajul primei ediții a fost de 20.100 de exemplare. Dacă ar fi știut personajul Ilie Moromete ce vânzare va face în timp poate că era mai puțin morocănos. E drept însă că dacă devenea cumva romantic se ducea cartea-n cap. Nu te pui cu literatura. Cu Marin Preda nici atât. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.