• 1451: Umanistul italian Poggio Bracciolini menționează, în lucrarea sa „Disceptationes convivales”, sorgintea latină a limbii române, precum și continuitatea elementului romanic în cuprinsul Daciei din vremea împăratului Traian. O recunoaștere firească a filosofului Bracciolini. Pe de altă parte, făcând un exercițiu de imaginație, vă dați seama ce ieșea dacă Traian și Decebal se înțelegeau bine și băteau palma în vremurile războinice de atunci? Păi nu mai mișca nimeni în front pe o rază de câteva mii bune de kilometri. Deh, n-a fost să fie.
  • 1456: Victoria răsunătoare a lui Iancu de Hunedoara, la Belgrad, împotriva oștirilor otomane conduse de însuși Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Papa Calixt al III-lea ar fi spus, după această izbândă, că a fost cel mai fericit moment al vieții lui. Tot plecând urechea la izvoarele istorice, Mahomed al II-lea ar fi zis, la moartea lui Iancu de Hunedoara, că, deși a fost dușmanul lui, s-a întristat, fiindcă lumea nu a mai cunoscut niciodată un asemenea om.
  • 2009: A fost consemnată cea mai lungă eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea. Durata maximă a fost de 6 minute și 39 de secunde, pe coasta Asiei de sud-est. O fi adormit Soarele și o fi vrut să zăbpvească mai mult la umbră. Oricum, o eclipsă mai lungă va fi posibilă în iunie 2132. Nițeluș cam mult până atunci, dar mai vedem 🙂
  • 1946: A venit pe lume, la Avignon, Mireille Mathieu. De-a lungul carierei sale, celebra cântăreață franceză a înregistrat peste 1200 de cântece în 11 limbi, având vânzări de 122 de milioane de albume în toată lumea. Notre respect! (T.V.S.)

Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: Wikipedia / Ricochet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.