1947: Vede lumina soarelui, taman în Țara Soarelui Răsare, Mitsuo Tsukahara (foto stânga). De-a lungul vremii, japonezul a câștigat cinci medalii olimpice de aur și patru, tot de aur, la campionatele mondiale.

După retragerea din activitatea competițională, s-a făcut antrenor. Mai important, însă, a lăsat în urma lui o săritură care îi poartă numele. La orice competiție de gimnastică îi auzim pe comentatori vorbind despre cutare care a făcut o Tsukahara – îmbunătățită, dublă, cum vor fi fiind termenii de specialitate, de detalii tehnice zic cei care se pricep. Ce e de apreciat e că Mitsuo și-a lăsat Tsukahara ca pecete pe gimnastică.

1952: S-a născut, în Sighișoara, Mircea Grabovski (foto dreapta). A făcut parte din naționala de handbal a României care a câștigat titlul mondial în 1974, în RDG, după ce a învins în finală reprezentativa țării gazdă. Doi ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Grabovski lua și o medalie de argint cu naționala. Of, of, ce buni eram odinioară în acest sport…

1967: Vine pe lume, în București, Dan Petrescu, care avea să ajungă un fotbalist de ispravă al ”generației de aur”. Acum e un antrenor tot de ispravă, care și-a trecut pe răboj patru titluri în Liga I, unul cu Unirea Urziceni, iar celelalte cu CFR Cluj, de care s-a despărțit recent. ”Bursucul” sau ”Super Dan”, cum i s-a dus buhul poreclelor printre microbiști, a jucat 95 de meciuri pentru națională și a marcat 12 goluri. Ceea ce nu e defel puțin pentru un fundaș. Ca antrenor are un stil aparte de manifestare, fiindcă se mai dă de pământ în timpul unui meci, mai dăruiește cu abnegație sudalme în stânga și-n dreapta, le face statui unor adversari care abia știu să-și lege șireturile, cu alte cuvinte e un personaj. Însă dincolo de toate, acum, Dan Petrescu e un atrenor în fața căruia îți vine să-ți scoți pălăria, fiindcă își știe meseria. La mulți ani, domnule ”Bursuc”! (Tiberiu Sabo)

Sursă date și foto din text: ro.wikipedia.org. Sursă foto mare: Facebook / CFR 1907 Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.