• 1497: Navigatorul John Cabot pornește într-o lungă călătorie pe ocean din Anglia către (se gândea el) Indii. Până la urmă a dat cu nasul de America de Nord – și nici nu e de mirare, dat fiind că a ținut o rută prin partea de sus a globului, nu a luat-o la vale către sud, findcă voia să afle un drum cât mai scurt. Unii îl consideră ca fiind al doilea european, după vikingul Leif Ericson, care ar fi atins țărmurile Americii de Nord. Pe alde John Cabot îl chema, de fapt, Giovanni Caboto și era un navigator venețian, dar și-a făcut expediția sub pavilion englez, fiindcă spaniolii și portughezii i-au spus pas la finanțare. Așa că s-a ales omul și cu nume englezesc. Intrigă faptul că toate cele legate de don Giovanni sunt cam în ceață. ” Guvernele Canadei și Marii Britanii susțin că ar fi acostat în insula Terranova, însă nu se poate ști precis. De altfel, despre Cabot și expedițiile sale nu se cunosc foarte multe informații” – arată Wikipedia. De fapt la ce să te aștepți? Omul nici nu mai știa cum îl cheamă, Giovanni sau John. Mai știi dacă amicii nu-i ziceau Ion?
  • 1874: Cel care avea să devină prolificul scriitor Karl May este eliberat din închisoarea Waldheim, unde a ispășit o condamnare de patru ani pentru vagabondaj. A fost un personaj mai colorat decât personajele din cărțile sale. A furat, a înșelat – pe motiv că avea viață grea -, dar a și dat consultații, a compus și ceva muzică. Sigur că acum te umflă râsul când te gândești cum a creat el eroi gen Winnetou sau Old Shatterhand, cavaleri ai dreptății, în vreme ce el a șterpelit de la lumânări până la ceasuri. Totuși, a avut condei și a și scris cât pentru vreo două biblioteci, așa că să rămânem cu cărțile lui în minte, nu cu haimanalâcul său.
  • 1936: Are loc premiera poveștii muzicale ”Petrică și lupul”, de Serghei Prokofiev, care, după cât de dezamăgit se arăta compozitorul, n-a fost deloc una pe care s-o pui în ramă. Zicea Prokofiev despre participare că a fost una săracă și nu a reușit să atragă atenția. S-o fi speriat lumea de lup. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org

Sursa foto: pixabay.com / Alexas Fotos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.