• 1504: Bogdan al III-lea, fiul lui Ștefan cel Mare, devine domn al Moldovei. Va domni vreme de 13 ani, după care îi va urma la tron flăcăul lui, Ștefăniță Vodă. În ceea ce-l privește pe nepotul lui Ștefan cel Mare, istoria e cam incertă legat de anul nașterii sale. Ba că ar fi 1503, ba 1506 ori 1508. Oricum, cert e că omul n-a fost blagoslovit cu cel mai nimerit nume de vodă. Oricum ai lua-o și ai întoarce-o, Ștefăniță e, totuși, un nume cu care mergi la șotron și la sărit coarda, nu la chelfănit turci și tătari.
  • 1853: Armata rusă dă iama peste turci, lucru care s-a încrustat în grinda vremii ca începutul războiului din Crimeea. S-au apucat să-și dea peste șale unii care oricum aveau destul teritoriu, puteau să dea și altora. Dar, deh, pe ăl de-i fudul îl mănâncă în turbincă ori în iminei să se tot ia la trântă cu unii și cu alții, de parcă ar fi concurs.
  • 1951: A venit pe lume Mariea Crâșmaru, care a intrat în Cartea Recordurilor la capitolul globetrotter pentru cea mai lungă călătorie făcută vreodată de o femeie. În trei ani și cinci luni a parcurs peste 300.000 de kilometri, străbătând 120 de țări. A pășit pe toate continentele, n-a ratat cei doi poli, a urcat la înălțimi de peste 6.000 de metri și a avut de a face cu temperaturi de -38 de grade în Antarctica sau de 60 de grade în deșert. Ei bine, asta chiar înseamnă să fii călător în esență pură.
  • 2002: Și dacă tot era vorba de călători, bancherul american Steve Fossett a devenit primul om care s-a zburătăcit singur în jurul lumii într-un balon. Și a și găsit un balon de omenie care n-a crâcnit și l-a dus unde a vrut azimutul lui. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: Facebook / Mariea Crâșmaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.