- 216 î.Hr.: O armată cartagineză condusă de iscusitul Hannibal a învins o oaste romană superioară numeric, în bătălia de la Cannae, în Apulia. Este privită ca una dintre cele mai mari bătălii tactice din istoria militară. După ce la începutul celui de-al doilea război punic a trecut munții cu elefanți, lăsându-i pe romani cu gurile larg căscate (de le încăpeau și musca și elefantul), e clar că de la Hannibal te puteai aștepta la orice. Doar cei doi consuli care au condus armatele romane la Cannae n-au fost suficient de isteți să se aștepte la orice de la cartaginezul de Hannibal. Așa că au sfeclit-o cu abnegație.
- 1776: Se semnează Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii. Adicătelea un document prin care cele 13 colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit. Ce și-or fi zis și oamenii ăia: ”Ia bye-bye și tai-tai, bre, gata, hai pa!”.
- 1830: Carol al X-lea al Franței abdică în favoarea nepotului său Henri, duce de Bordeaux. Totuși, Camera Deputaților a refuzat să-l confirme pe nepot drept Henric al V-lea punându-l, în schimb, pe ducele de Orléans, Ludovic-Filip, drept rege al Franței. Și uite-așa Carol al X-lea s-a ales cu buza umflată și călcat pe bătături: și-a și dat tronul și nici nu i-a ajuns protejatul rege. Caz tipic de ghinion într-ale nepotismului.
- 1932: Fizicianul american Carl D. Anderson descoperă pozitronul, pentru care va primi Premiul Nobel. Ca să vezi cât face un pozitron la vremea lui. (Tiberiu Sabo)
Sursa datelor și imagine: ro.wikipedia.org