• 1844: Constituirea „Roatei de Pompieri” printr-un ofis (adicătelea un soi de decret domnesc) semnat de principele Gheorghe Bibescu. Asta ”la propunerea Departamentului Treburilor din Lăuntru” – scrie Wikipedia. ”Serviciul nou înfiintat avea o structură militară și era împărțit în șase grupe, cu un efectiv de șapte ofițeri, 23 de subofițeri și 256 de soldați. Ca dotare tehnică, noua unitate militară din Garnizoana Bucureștilor dispunea de 14 pompe de incendiu, un car de instrumente, 30 sacale, 48 cai, 40 căngi și 50 lopeți de lemn” – notează aceeași sursă. O descriere adorabilă, cu parfum de vremuri vechi, asta cu Departamentul Treburilor din Lăuntru, dotare cu un car de instrumente și 30 de sacale.
  • 1868: Astronomul francez Pierre Jules César Janssen descoperă heliul analizând cromosfera Soarelui în timpul unei eclipse solare totale în Guntur (India). Treaba cu analizatul cromosferei Soarelui e greu de înțeles de către nepricepuții în astronomie. Putea să se simplifice, să se spună, în loc de ”Ana are mere”, ”Pierre are heliu”.
  • 1916: Bulgaria a atacat Dobrogea românească. Declarația de război a fost făcută abia a doua zi. Spusul abia a doua zi sună a obraz gros. Ori, după Eminescu, a ceafă groasă.
  • 1920: A fost ratificat al 19-lea amendament al Constituției SUA care garantează dreptul la vot al femeilor. Și de atunci unii bărbați au învățat să facă și ei piața, să trântească o omletă în tigaie, să schimbe un scutec, să bată un covor. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Foto: pixabay.com / Milada

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.