Calendarul cu dichis – 16 octombrie: O prințesă cu șarm, Kalaninuiahilapalapa

  • 1813: Așa-numita ”A șasea coaliție” s-a luat la trântă cu Napoleon în bătălia de la Leipzig. Supranumită ”Bătălia Națiunilor”, a fost cea mai aprigă înfruntare din războaiele napoleoniene. Armata coaliției era formată din prusaci, austrieci, ruși, suedezi și, mai apoi, și din saxoni, care, deși inițial au fost aliați ai francezilor, i-au dat cu flit lui Bonaparte. Până la urmă, după trei zile de lupte, Napoleon și-a luat tălpășița și s-a întors în Franța. Nu de victorios ce a fost, ci din contră.
  • 1843: Matematician, fizician și astronom, William Rowan Hamilton a scris pentru prima oară formula pentru cuaternioni. Ca să fim lămuriți, cuaternionii lui Hamilton nu erau defel niște elemente matematice la îndemâna oricui, nu erau niște ornitorinci în formă de integrale sau derivate parțiale, ci un soi de numere hiper-complexe și non-comutative. Dar nu intrăm în detalii, că ne prindem urechile, zău așa! Important e că omul și-a făcut treaba și a ajutat la dezvoltarea mecanicii cuantice. Ceea ce a însemnat mult.
  • 1875: A venit pe lume prințesa Victoria Kaʻiulani Kalaninuiahilapalapa Kawekiu i Lunalilo Cleghorn (foto), moștenitoarea tronului regatului Hawaii. A devenit cunoscută în întreaga lume pentru inteligența, frumusețea și ambiția ei de a reface regatul Hawaii, care trecea prin momente complicate. Chiar dacă avea un nume cam lung și greu de pronunțat, merită prețuită pentru că s-a zbătut pentru Hawaii.
  • 1978: Cardinalul Karol Józef Wojtyła, din Cracovia, a devenit Papa Ioan Paul al II-lea. A fost primul papă dintr-o țară alta decât Italia în ultimii 400 de ani. Un suveran pontif care a marcat istoria prin înțelepciunea lui. (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

CITEȘTE ȘI:

Primul care a luat-o înaintea sunetului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.