1485: S-a petrecut lupta de la Cătlăbuga, în care Ștefan cel Mare, nervos fiind iar pe turci, în dulcele lui stil clasic – vorba vine -, le-a mai tras o mamă de bătaie. Miza era cetatea Chiliei, la care râvneau și otomanii, și Ștefan al nostru, că doar era punct strategic, cum i-am zice noi acum. Atunci îi va fi spus altfel, dar tot motiv de dispută și de dat la glezne și peste șale era. Neobosit era Ștefan, dar parcă prea și-o cereau și turcii.
1855: Impetuosul explorator britanic David Livingstone este primul european care ajunge la cascada Victoria. Dovadă că uneori graba nu strică treaba. Că dacă ajungea al doilea, putea rămâne în istorie drept un mofluz, un ursuz, un frustrat. Bravo lui că a fost iute de picior și iute de vapor și a ajuns înaintea altora.
1885: George Eastman (foto stânga), fondator al companiei Kodak, a inventat, în SUA, pelicula de nitroceluloză pentru a imprima imagini. Și bune imagini a mai imprimat.
1933: Statele Unite și Uniunea Sovietică cică stabilesc relații diplomatice oficiale. Hai serios 🙂 Păi ăștia se înțelegeau precum bunica pisicii cu nepotul șoarecelui. Dar hai să zicem că pica bine pentru un ziar de duminică.
1974: Mesajul Arecibo (foto deschidere) către extratereștri este trimis în spațiu, din Statele Unite, sub forma unui semnal radio de la observatorul cu același nume, Arecibo. Astronom și astrofizician, om de știință pe scurt, Frank Donald Drake a croit mesajul și cu ajutorul lui Carl Sagan, o altă somitate în domeniu. Extratereștrii nu au răspuns, ceea ce nu e frumos din partea lor. Puteau trimite măcar un mesaj de genul ”băi, am chefuit azi-noapte, am capul cât o baniță sau cât o planetă, mai aveți ceva zeamă de varză pe Pământ?”. N-au trimis, dar mai așteptăm. (T.V.S.)
Sursă date: Wikipedia. Foto mare: Wikipedia / Arne Nordmann
CITEȘTE ȘI: Naturalistul Racoviță de pe ”Belgica”