• 1836: Edgar Allan Poe, celebru scriitor american, se însoară cu verișoara sa de numai 13 ani, Virginia. Poe avea atunci 27 de ani. Ducea o viață de boem și trăgea la măsea de stingea, se rușina și damigeana că rămânea mereu goală în fața lui. Cine știe dacă nu era matol – scuzați exprimarea frustă – și când s-a însurat cu o fată de 13 ani, și verișoară pe deasupra. Oricum, important e să-l prețuim pentru creațiile lăsate în urmă.
  • 1966Partidul Comunist Chinez emite așa-numita „notificare din 16 mai”, marcând începutul Revoluției Culturale. Pe numele ei complet Marea Revoluție Culturală Proletară, aceasta a fost, de fapt, o luptă pentru putere în Partidul Comunist și a fost lansată de bădia Mao Zedong pentru a-și recăpăta controlul asupra partidului, fiindcă ieșise cam șifonat din unele evenimente. A fost o perioadă deloc veselă, cu haos și oameni care și-au dat vârtos la gioale, nu e de insistat asupra ei. E însă de amintit punctul de vedere formulat pe la începutul anilor 80 de Partidul Comunist Chinez, și anume că Revoluția Culturală a fost „o eroare comprehensivă în magnitudine”. Pfui, asta chiar că sună chinezește și în cuvinte românești.
  • 1997: Sub conducerea lui Laurent-Désiré Kabila, un harnic colectiv de rebeli reușește să-l răstoarne de la putere pe dictatorul Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga, președintele Zairului, care nu mai are încotro și o tulește din țară. Neica Mobutu are o biografie bogată, cu ciorovăieli, lupte pentru a pune mâna pe ciolan, tot tacâmul. Îl chema, de fapt, Joseph-Désiré Mobutu, dar în 1972 i-a venit să-și schimbe numele în Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga, care se traduce așa: „Atotputernicul luptător care, datorită rezistenței și inflexibilei dorințe de a câștiga, va merge din cucerire în cucerire, lăsând foc în urma sa”. De parcă-i picau galoanele dacă își spunea și el simplu Gogu sau Mișu.

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com / Alexas Fotos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.