- 1462: Vlad Țepeș a condus un atac surpriză, de noapte – ca liliacul, deh -, asupra unei tabere otomane. S-a lăsat cu multe oase rupte pe-acolo și cică Țepeș i-a cadorisit pe turci cu o asemenea debandadă, că nu mai știau nici ce număr poartă la șalvari. Întrucâtva sunt de înțeles și turcii că deveniseră, de la o vreme, foarte agasați de Țepeș. Că-i tot trăgea în țeapă fie, na, dar să-i mai și trezească în creierii nopții să se bată, asta deja era cireașa de pe tortul impoliteții.
- 1903: Are loc fondarea, la Detroit, a Ford Motor Company, de către Henry Ford. Mulți cai ar fi trebuit să-i fie recunoscători lui Ford că a dat mașină la tot poporul – cum s-ar zice în termeni fără hamuri academice. Au mai putut respira și necheza și ei ca oamenii, fără să mai fie deșălați.
- 1955: Papa Pius al XII-lea îl excomunică pe Juan Peron, președinte al Argentinei în două rânduri. A fost un personaj interesant al istoriei veacului trecut, asta grație și uneia dintre nevestele sale, Evita. De Peron ziceam, nu de papă.
- 2004: O echipă de cercetători de la Universitatea Innsbruck a publicat, în revista de știință „Nature”, un articol în care anunța realizarea primei „teleportări”. ”Experimentul nu presupunea deplasarea dintr-un spațiu în altul, ci transferarea proprietăților fizice ale unui foton unui alt foton, instantaneu, fără a exista nicio cale de comunicare între cele două particule de lumină” – arată Wikipedia. Scurt pe doi: vrei să te teleportezi? Vorbește întâi cu fotonul, ca de la om la bec. (Tiberiu Sabo)
Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com / Jeff Kingma