Calendarul cu dichis – 15 septembrie: Agatha Christie s-a exersat și în romane de amor, dar tot cele polițiste i-au croit faima

  • 1538: S-a încoțopenit dominația otomană peste Moldova. Ștefan Lăcustă, un nepot al lui Ștefan cel Mare, a fost numit domnitor de către sultan și va ședea pe tron până în 1540. I s-a zis Lăcustă fiindcă în timpul domniei lui au fost niște invazii de lăcuste care au prăpădit holdele. Să fii vodă și să îți spună tot poporanul Lăcustă sună cam cum te-ar păli un roi de lăcuste în scăfârlie. Sau, poftim, de cărăbuși, chit că ăia nu umblă-n roiuri, dar le dăm o dispensă.
  • 1774: A început prima domnie a lui Alexandru Ipsilanti în Țara Românească. Printre altele omul a reorganizat administrația, iar în domeniul justiției a promulgat un nou cod de legi, denumit „Pravilniceasca condică”. Nu te pui cu condica, neică, bașca dacă e și pravilnicească, parol!
  • 1830: E inaugurată în Anglia linia de cale ferată Liverpool – Manchester, prima linie feroviară din lume. Oare cam tot din vremea aceea să se fi inventat și mersul cu ”nașul”?
  • 1890: A venit pe lume scriitoarea britanică Agatha Christie. A publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi, iar cărțile i s-au vândut în mai bine de două miliarde de exemplare. Și-a câștigat faima cu scrierile sale polițiste, chit că a meșterit și ceva romane de dragoste, sub pseudonimul Mary Westmacott. Acestea din urmă însă n-au avut priză la public. La urma urmei fiecare trebuie să scrie ce-i șoptește condeiul. Iar condeiul i-a dat semn neîndoielnic Agathei să meargă pe mâna și pe mustața lui Hercule Poirot. În imagine, camera Agathei Christie din hotelul Pera Palace, din Istanbul, unde a scris ”Crima din Orient Express”. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Foto: ro.wikipedia.org / Steve Hobson

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.