• 1252: Papa Inocențiu al IV-lea emite o bulă. Una papală, firește, că doar nu emitea o bulă de oxigen. Prin aceasta autorizează, însă și limitează torturarea ereticilor de către Inchiziție. Oare cum s-ar traduce limitarea asta? În loc să-i altoiască inchizitorii pe unii la tălpi cu făcălețul îi gâdilau doar? Ciudat meșteșug de umor negru trebuie să fi avut și inocentul ăsta de Inocențiu.
  • 1618: Germanul Johannes Kepler confirmă descoperirea celei de-a treia legi a mișcării planetelor. A studiat teologia, însă până la urmă prea i-au făcut cifrele cu ochiul și a ajuns profesor de matematică și astronomie la Universitatea din Graz, Austria. Profesional a avut multe satisfacții. Pe-acasă însă, ioc. Conform Wikipedia, nevasta lui fusese descrisă astfel: „Proastă, morocănoasă, singuratică și melancolică. Nu înțelegea nimic din munca soțului ei și, trăgându-se din mica nobilime rurală, disprețuia profesia sărăcăcioasă a acestuia”. Ca să vezi cum nu era apreciată nici pe vremea aceea meseria de dascăl.
  • 1928: Prima apariție a celebrului personaj Mickey Mouse al lui Walt Disney într-un film, scurtmetrajul mut ”Plane Crazy”. N-a avut succes la această apariție, însă în anii care au urmat poznașul șoricel avea să se cațere cu simț de răspundere pe culmile popularității. Și nici că s-a mai dat jos de acolo.
  • 1940: Ciorapii din nylon au fost pentru prima dată puși în vânzare, în SUA. S-o fi terminat bumbacul.
  • 2004: Josh Findley a calculat cel mai mare număr prim cunoscut până la această dată, 224036583 − 1. Numărul conține șapte milioane de cifre. Ei ia să-l vedem noi pe cel care ține minte numărul cu pricina (nu că l-ar ajuta cu ceva, chiar dacă prin absurd ar izbuti). Oricum, multă ambiție a avut și mister Findley ca să făurească un număr prim din atâtea vagoane de cifre. Adică după ce că ridici 2 la puterea 24036583, la final mai și scazi 1. Păi la una ca asta și calculatorul ți-ar bate obrazul. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com / Rudy and Peter Skitterians

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.