- 1539: Regele Francisc I stabilește prin edictul de la Villers-Cotterêts ca în administrație să se folosească numai limba franceză în loc de latină. Poate nu știa latină omul și s-o fi enervat.
- 1795: Și dacă tot ziceam mai sus de Franța, livrele sunt înlocuite în mod oficial de franci. Parcă sună mai domnesc franc în loc de livră.
- 1888: A apărut la București cotidianul „Adevărul”. Are ceva istorie în cârcă.
- 1914: Este inaugurat Canalul Panama. O ceremonie oficială de deschidere n-are loc, din pricină că în Europa începuse lumea să se războiască. Așa că nașterea canalului a fost una tare discretă. Așa de discretă că n-o fi știut nici canalul că s-a deschis.
- 1947: În România se face reformă monetară. Scrie Wikipedia: ”În sume limitate, în funcție de profesia deținătorilor, schimbarea banilor s-a făcut la raportul de 20.000 lei vechi pentru 1 leu nou. Familiile de țărani puteau schimba cel mai mult: 5 milioane de lei, iar dacă aveau dovada că au livrat statului cota de produse mai aveau voie să schimbe în plus 2,5 milioane. Urmau apoi salariații, pensionarii și cei cu profesii liberale recunoscute oficial, cu 3 milioane de lei. Restul a avut dreptul să schimbe 1,5 milioane de lei vechi. Sumele neschimbate s-au blocat în conturi”. Boieri erau țăranii pe vremea aceea, neică, privilegiații regimului. O reformă perfect făcută cu dosul.
- 1969: Se deschide festivalul Woodstock. Festivalul s-a ținut pe terenul unui fermier, Max Yasgur, în apropierea cătunului White Lake, în orașul Bethel, aflat la 43 mile de orașul Woodstock, din statul New York. O jumătate de milion de oameni s-au înghesuit pe pajiștea aceea la festival. (Tiberiu Sabo)
Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Foto: Wikipedia / Derek Redmond & Paul Campbell